Ikan Siakap Masak Stim / Tutorial membuat Ikan Masak stim - ikan siakap dan cencaru ... - Masukkan daun limau yg dikoyak, halia dan serai yg dipotong letakkan di.. Ini kerana isi ikan yang segar lagi manis dan enak tau. Kemudian tuang kicap manis atau sos soya serbaguna dalam pinggan ikan siakap stim. Ni kekny pakai ikan siakap dari kuala kedah memang terasa kesegaranya. Tapi kadang sebat jugak kalau makan kat luar. Masukkan halia dan serai ke dalam perut ikan.
Biasanya yang paling digemari ialah siakap stim limau ala thai dan satu lagi ialah stim asam boi. Bersihkan ikan siakap dan kelar bahagian sisi kedua belah ikan. Resepi siakap stim asam boi, bagi sesiapa yang inginkan sesuatu yang agak lain dalam masakan ikan dan tak pasti dari mana asal resepi. Jadi terdapat 5 tips memilih ikan segar. Kalau belom ada masa, boleh cuba masak tok.
Tuangkan bahan sos (kicap, sos tiram, minyak bijan dan lada sulah) ke atas permukaan ikan. Yang paling paling utama ialah mendapatkan ikan yang segar supaya terasa kemanisannya. Kami beri resepi ikan ini khas untuk anda.yelah walaupun sedap,tapi harga menu ikan siakap stim halia atau limau ni kalau tak bermula rm 30 dan ke atas , tak sah kan.diorang kan nak bayar sewa,gaji serta dapat untung.jadi untuk kita yang ada anak ramai ni, beli je seekor dua ikan siakap baru sekitar rm 20 dan masak sendiri di rumah. Tak lah mahal, masih mampu beli, bergantung pada saizlah. Ada sesetengah pasaraya menjual ikan siakap ni ikut harga seekor. Sesiapa pun boleh memasaknya :) jangan lupa subscribe untuk res. Ikan kalau segar ni memang manis je kan dan sedap dibuat masak kukus. Enath bila la gamaknya nak masak benda ni.
Kukus lagi lebih kurang 5 minit.
Che nom nak share satu resepi sihat kegemaran cn, sesuai untuk yang tgh diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu siakap steam ala thai. Maka itu kami kongsikan 10 resepi masak siakap yang popular dan paling sesuai untuk menu makan tengah hari, makan malam mahupun acara kenduri. Siakap adalah seekor ikan yang popular dengan pelbagai masakan seperti masak 3 rasa, masam manis, pedas, masak lemak cili api, stim, kari dan sebagainya. Masaklah apa sahaja, pasti menjadi dan sedap kena dengan rasanya. Boleh juga guna ikan lain seperti kerapu, bawal tapi ikan siakap paling sinonim dengan masakan stim. Rasa masam, pedas, masin ditambah dengan aroma serai, halia, bawang putih dan cili menjadikan hidangan ini sangat enak sekali. Tak lah mahal, masih mampu beli, bergantung pada saizlah. Hai, hari ini lynn nak share resipi ikan siakap masak lemak cili api. Sudah semesti bahan utamanya ikan siakap yang segar. Yang paling paling utama ialah mendapatkan ikan yang segar supaya terasa kemanisannya. Panaskan periuk kukusan, kukus ikan selama lebih kurang 15 minit atau sehingga ikan masak. Ni kekny pakai ikan siakap dari kuala kedah memang terasa kesegaranya. Gaulkan ikan dengan garam dan gula secukupnya.
Seekor ikan siakap 2 biji limau nipis 1 batang serai 5 hirisan halia 3 tangkai cili kecik merah 3 tangkai cili kecik hijau 5 ulas bawang putih 1 batang daun ketumbar setengah kiub pati ayam sos ikan Ini kerana isi ikan yang segar lagi manis dan enak tau. Ikan siakap adalah amat popular di seluruh negara. Che nom gunakan asam boi putih. Sementara menunggu, sediakan kuah untuk dituang ke atas ikan.
Kalau ikan kurang segar, jangan dibuat masak kukus nanti tak sedap isinya, sebaliknya buat masak goreng deep fried sehingga rangup dan boleh curah kuah sweet sour atau sebagainya supaya rasa lebih sedap. Masukkan kesemua bahan yang dihiris dan sedikit air jika perlu. Hai, hari ini lynn nak share resipi ikan siakap masak lemak cili api. Sapa yang pernah pergi kuching, kalau maok makan seafood, boleh pergi restoran topspot. Kami beri resepi ikan ini khas untuk anda.yelah walaupun sedap,tapi harga menu ikan siakap stim halia atau limau ni kalau tak bermula rm 30 dan ke atas , tak sah kan.diorang kan nak bayar sewa,gaji serta dapat untung.jadi untuk kita yang ada anak ramai ni, beli je seekor dua ikan siakap baru sekitar rm 20 dan masak sendiri di rumah. Tapi kami ni belum lagi la makan masak sendiri siakap stim ni. Rasanya sama seperti orang thai masak. Ikan stim lemon ala thai sedap.
Ikan stim lemon ala thai sedap.
Inikan pulak kalau dah masak. Curahkan air kiub pati ayam yang sudah dibancuh dengan air panas. Resepi ikan siakap stim ala thai. Kemudian tuang kicap manis atau sos soya serbaguna dalam pinggan ikan siakap stim. Boleh juga guna ikan lain seperti kerapu, bawal tapi ikan siakap paling sinonim dengan masakan stim. Jadi terdapat 5 tips memilih ikan segar. Seekor ikan siakap cuci bersih dan kelarkan. Hai, hari ini lynn nak share resipi ikan siakap masak lemak cili api. Masak siakap stim ni ada pelbagai resepi dan versi. Gaulkan ikan dengan garam dan gula secukupnya. Ni kekny pakai ikan siakap dari kuala kedah memang terasa kesegaranya. Titik serai dan masukkan ke dalam perut ikan. Panaskan periuk kukusan, kukus ikan selama lebih kurang 15 minit atau sehingga ikan masak.
Selalu orang masak steam, sweet sour atau tiga rasa kan. Ikan siakap ni murah, senang di masak dan banyak isi nya. Resipi dan cara masak siakap stim limau seperti menu absolute thai. Ikan siakap adalah amat popular di seluruh negara. Biasanya yang paling digemari ialah siakap stim limau ala thai dan satu lagi ialah stim asam boi.
Untuk resipi kali ini lynn masak banyak sikit sebab masak untuk dinner sekali. Ikan siakap adalah amat popular di seluruh negara. Kalau ikan kurang segar, jangan dibuat masak kukus nanti tak sedap isinya, sebaliknya buat masak goreng deep fried sehingga rangup dan boleh curah kuah sweet sour atau sebagainya supaya rasa lebih sedap. Resipi sedap dan mudah untuk ikan sultan stim stail cina. Rupa gaya presentation mungkin kalah, tapi rasa nyaman ya boleh celen, kali la.😅 lain kali mau cuba pake. Masaklah apa sahaja, pasti menjadi dan sedap kena dengan rasanya. Tapi masak lemak pun sangat sedap sebab ikan siakap ni lembut je. Yang paling paling utama ialah mendapatkan ikan yang segar supaya terasa kemanisannya.
Titik serai dan masukkan ke dalam perut ikan.
Sediakan bekas yang sesuai mengikut size ikan dan letak dalam pengukus. Titik serai dan masukkan ke dalam perut ikan. Sudah semesti bahan utamanya ikan siakap yang segar. Biasanya yang paling digemari ialah siakap stim limau ala thai dan satu lagi ialah stim asam boi. Kemudian tuang kicap manis atau sos soya serbaguna dalam pinggan ikan siakap stim. Siakap adalah seekor ikan yang popular dengan pelbagai masakan seperti masak 3 rasa, masam manis, pedas, masak lemak cili api, stim, kari dan sebagainya. Resipi dan cara masak siakap stim limau seperti menu absolute thai. Tapi masak lemak pun sangat sedap sebab ikan siakap ni lembut je. Ikan stim lemon ala thai sedap. Nengok gambo pun dah terliur kottt. Rasanya sama seperti orang thai masak. Ni kekny pakai ikan siakap dari kuala kedah memang terasa kesegaranya. Ikan siakap masak stim ala thai.